Συμβουλές για μια Σωστή και Ισορροπημένη Διατροφή

 

Ας εξετάσουμε δύο βασικές λίστες κατευθύνσεων για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να λειτουργήσει και σαν ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο!

Η πρώτη λίστα αποτελείται από τροφές και πρακτικές που θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται και η δεύτερη λίστα αποτελείται από συμβουλές για πρόσληψη τροφών με αντικαρκινικές δράσεις καθώς και πρακτικές που μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου. 

Θεωρείται απαραίτητο να δοθεί ο παρακάτω κατάλογος με τροφές και πρακτικές που θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της καρκινικής τους δράσης:

  1. Το κάπνισμα: Το τσιγάρο από μόνο του, είναι υπεύθυνο τουλάχιστον για το 30-40% καρκίνων στη χώρα.
  2. Η υπερβολική κατανάλωση ξιφία, κόκκινου τόνου και σολομού: Αυτά τα ψάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βαρέων και πολύ τοξικών μετάλλων για αυτό είναι καλό να αποφεύγεται η συχνότητα κατανάλωσής τους.
  3. Το αρσενικό: Θα πρέπει να αποφεύγεται το αρσενικό μέσα στο νερό που πίνουμε, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στο νερό καθώς και σε ορισμένα αλλαντικά βιομηχανικής προέλευσης. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες των αλλαντικών.
  4. Το υπερβάλλον βάρος: Τόσο η καθιστική ζωή όσο και το υπερβάλλον βάρος ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.
  5. Το αίμα που περιέχεται μέσα στο κρέας που καταναλώνετε: Αφαιρείτε το αίμα από το κρέας πλένοντάς το, προτού το μαγειρέψετε.
  6. Τις λιπαρές τροφές που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Στο κραμβέλαιο και στο λάδι από σπόρους περίλα ή κάνναβης υπάρχει μία δυνητικά καρκινογόνος δράση κυρίως όταν επεξεργάζονται και μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  7. Τα ψητά φαγητά στα κάρβουνα και η μαγειρική στο wok: Η μαγειρική στο wok όταν μάλιστα συνοδεύεται με τα παραπάνω έλαια ή σπορέλαια, δημιουργεί πολύ νοσηρές ουσίες. Αυτό συμβαίνει διότι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές στο wok λόγω της μορφής του σκεύους, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών.

 

Τα παρακάτω αποτελούν τη βάση του πυρήνα των αντικαρκινικών συμβουλών. Πρόκειται για επιστημονικά αναγνωρισμένα συστατικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου.

  1. Το ρόδι και ο χυμός του: Το ρόδι είναι φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά υψηλής ποιότητας.
  2. Ο κουρκουμάς: Μην διστάσετε να προσθέσετε κουρκουμά σε όλα σας τα φαγητά. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αντικαρκινικά διατροφικά συμπληρώματα με αντιφλεγμονώδη δράση.
  3. Το πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο στην ουσία επιγαλλοκατεχίνη και συνδυάζεται υπέροχα με αποξηραμένα φύλλα παπάγιας.
  4. Το σελήνιο: Ένα από τα λίγα συμπληρώματα των οποίων η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του καρκίνου έχει αποδειχθεί. Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα σαν συμπλήρωμα και στο φαρμακείο.GettyImages-1130112004.jpg
  5. Οι ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο που έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας τον αδένα του προστάτη στον άνδρα.
  6. Οι φυτικές ίνες: Τις βρίσκουμε στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανικά εποχής και στα ακατέργαστα άμυλα (πχ. πολύσπορο ψωμί, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κρίθινα παξιμάδια). Επειδή δεν απορροφώνται γρήγορα, επιταχύνουν την εντερική διέλευση και επομένως μειώνουν τον χρόνο επαφής ανάμεσα στον εντερικό βλεννογόνο και στις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στις τροφές. Ωστόσο τα άτομα με ευερέθιστο έντερο πρέπει να είναι προσεκτικά στη λήψη τους.
  7. Το σκόρδο και το κρεμμύδι: Είναι βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν αξιόλογους αντικαρκινικούς παράγοντες. Προσθέστε τα σε όσα φαγητά μπορείτε.
  8. Την κερσετίνη: Την βρίσκουμε κυρίως στην κάππαρη, στο αγριοσέλινο, στο κακάο και στην καυτερή πιπεριά. Είναι μια εξαιρετική αντικαρκινική ουσία, που ενδείκνυται για τους καπνιστές.
  9. Η φυσική δραστηριότητα: Παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή καθώς και επανεμφάνιση του καρκίνου. Παρεμβαίνει άμεσα αφενός στο πλαίσιο της ενεργειακής κατανάλωσης, αφετέρου στη διατήρηση ενός ενδεδειγμένου δείκτη μάζας σώματος.

 

Bonus tip: Η νηστεία ως ευεργετική πρακτική!

Η νηστεία, γνωστή από πολύ παλιά, εφαρμόζεται συχνά στο πλαίσιο ορισμένων θρησκευτικών ή φιλοσοφικών ρευμάτων. Έρευνες έδειξαν ότι η παραγωγή κετονικών σωμάτων από τον οργανισμό σε συνθήκες νηστείας, ή σε περίπτωση διατροφής χωρίς υπερπρόσληψη απλών και σύνθετων υδατανθράκων, είναι ικανή να προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα. Η νηστεία βέβαια δεν συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή έχουν θεραπευτεί από αυτόν, διότι αποδυναμώνει τον οργανισμό των ατόμων αυτών.