Διατροφή και Στρες

GettyImages-1177223183.jpg

 

Η διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την καταπόνηση του σώματος από το στρες, με γνώμονα πάντα τον τρόπο ζωής του και τις καταστάσεις που του δημιουργούν το στρες.

Πράγματι, ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ωστόσο, οι γενικές διατροφικές συστάσεις που μπορούν να δοθούν έτσι ώστε να επαναφέρετε σε ισορροπία το στρες και τις διατροφικές σας συνήθειες είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση ισορροπίας στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τον έλεγχο της πέψης και αποτοξίνωσης. Μία τέτοια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Σύνθετους και ακατέργαστους υδατάνθρακες όπως φρούτα και λαχανικά τα οποία εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά για την ισορροπία της γλυκόζης, την παραγωγή σεροτονίνης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή ενζύμων για την σωστή πέψη.
2) Λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ορμονική ισορροπία.
3) Πρωτεΐνη από φυτικές πηγές καθώς και μικρές ποσότητες πουλερικών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών και την ισορροπία της γλυκόζης. Για αύξηση της σωματικής ενέργειας συστήνονται 20γρ. πρωτείνης, τρεις φορές μέσα στην ημέρα.
4) Αποφυγή καφεΐνης, ζάχαρης και άλλων διεγερτικών ουσιών όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και η σοκολάτα.
5) Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Ιδανικά 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και της ενέργειας.

Επιπλέον, είναι πιθανό να απαιτούνται και συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων και καταστάσεων που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα του στρες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλές δόσεις και μόνο υπό την παρακολούθηση εξειδικευμένου ιατρού ή διαιτολόγου.GettyImages-1134890191-(3).jpg

Τέλος, για τη μείωση του μακροχρόνιου στρες, εκτός από την διατροφή και τη χρήση συμπληρωμάτων, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω:

1) Aποφυγή φαρμάκων που δεν είναι απολύτως απαραίτητα
2) Κατανόηση της πηγής του στρες και προσπάθεια αλλαγών στους αντίστοιχους τομείς πχ. εργασία, οικογένεια, διάφορες υποχρεώσεις
3) Αναγνώριση των ιδανικών επιπέδων στρες
4) Επαρκής ύπνος και ξεκούραση
5) Τακτική και ήπια φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα και η yoga
6) Αναζήτηση βοήθειας για τη διαχείριση ψυχολογικών και συναισθηματικών θεμάτων, εάν είναι απαραίτητο